Nagelstudio Chantal

waar mooie nagels vanzelfsprekend zijn

Wat is harsen?

Wat is harsen?

Om antwoord te geven op de vraag \'Wat is harsen\' is het eerst belangrijk te weten wat nou eigenlijk haar is en waar het voor dient.

Wat is haar

De huid van de mens is van top tot teen bedekt met haren, met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. Bij de mens is er geen sprake van gelijkmatige verdeling van de haargroei, zoals bij de meeste zoogdieren. Bij de mens zijn de dikkere en zichtbare haren vooral aanwezig op het hoofd, in het gezicht(bij mannen), in de oksels en de schaamstreek. De haargroei van de mens is afhankelijk van de leeftijd, erfelijkheid, ras en hormonale factoren.

Haren worden aangemaakt in de haarzakjes(haarfollikels). Het aantal haarfollikels op de hoofdhuid ligt rond de 100.000. Dit is voor elk individu anders en genetisch bepaald. Zo hebben bijvoorbeeld blonde mensen meer haarzakjes op de hoofdhuid, dan mensen met rossige of zwarte haren.

\"\"

De functie van het haar

In de evolutie is de mens veel haar \'verloren\'. Slechts een beperkt deel van de haren bij de mens heeft nog een duidelijke functie. Te denken valt aan de wimpers en de wenkbrauwen (bescherming van de ogen tegen stof en transpiratievocht).

Tegenwoordig is het vooral de sociale functie die beharing heeft, die in de belangstelling staat. In alle culturen is het hebben van gezond, weelderig hoofdhaar een voordeel in intermenselijk contact.

Aan de andere kant wordt te veel haar op andere delen van het lichaam dan de kruin niet gewaardeerd. Te denken valt aan beharing in het gezicht bij dames, okselhaar of donkere beharing aan armen en benen. Er is een hele industrie ontstaan rond het verwijderen van ongewenst haar. Overigens is overbeharing eenvoudiger te \'behandelen\' dan een tekort aan haar.

Wat is harsen??

Bij harsen wordt een laagje hars op de huid aangebracht, dat vervolgens hard wordt. De haren liggen dan ingebed in de harslaag. Bij het verwijderen van de harslaag worden de haren met wortel en al uitgetrokken.

De voordelen van harsen zijn dat het haar landurig weg blijft en nieuwe haartjes hebben zachte puntjes( geen stoppels).